Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą budyniową

  • wyświetlono: 2070 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

ma niepowtarzalny smak dzięki ciastu orzechowemu :)

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 240min

Składniki

Ciasto kruche:

1 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

4 białka
4 łyżki cukru kryształu
4 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag mielonych orzechów włoskich

Ser:

1 kg sera zmielonego
3/4 szklanki cukru kryształ
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
2 jajka
4 żółtka

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
3 płaskie łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
tabliczka czekolady deserowej

kakao do posypania wierzchu ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą budyniową

  • 1. Cisto kruche, z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozwałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną.
  • 2. Ciasto orzechowe, ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, potem dodajemy łyżkę bułki tartej i orzechy - delikatnie mieszając wszystko ze sobą.
    Na ciasto kruche wykładamy łyżką w formie kupek co jakiś kawałek ciasto orzechowe.
  • 3. Ser. Utrzeć żółtka, jajka cukier i cukier wanilinowy. Dodać ser, budynie, olej i mleko.Wymieszać ( mikserem )
    Wylać na ciasto kruche z ciastem orzechowym i piec w piekarniku 60- 90minut w temp 160 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Masa budyniowa. Budynie ugotować z żółtkami ( żółtka dodajemy do szklanki wraz z proszkiem budyniowym, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka ). Studzimy budyń.
    Ucieramy masło z cukrem, dodajemy budyń, dokładnie mieszamy, wsypujemy do masy potłuczoną tabliczkę czekolady i ponownie mieszamy.
    Wykładamy masę na ostudzone ciasto a wierzch posypujemy kakaem.

Porady

zamiast mielonych orzechów można dodać potłuczone.
ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa serowakulki orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Kruche ciasto wypełnione delikatną,...

Sernik z orzechową masą

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik z masą orzechową

Sernik w orzechowym biszkopcie...

Biszkopt z masą budyniową

Dodane przez: juchab

Biszkopt z masą budyniową

szybkie i pyszne

image-1am6t7p

Dodane przez: Bożena1960

Biszkoptowe ciasto z masą kajmakowo - budyniową

Małe co nie co do kawki .Szybkie...

babeczki

Dodane przez: AnnaKoziel

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami

Kruche, lekkie, delikatne i słodkie....

Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

Dodane przez: AnetaJ

Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE