Sernik z kruszonką czekoladową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniały ,wigotny sernik z gotowanymi ziemniakami i dużą ilością bakalii w cieście czekoladowym.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    45 dag mąki
    25-30 dag cukru pudru
    1 margaryna
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 jajko
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    ser:
    1,80 kg sera (najlepszy tłusty lub półtłusty twaróg wiejski w kostce)
    3 szkl.cukru
    3 średnie ugotowane ziemniaki
    20 dag masła lub margaryny
    2 cukry waniliowe
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 wyszorowana i sparzona cytryna
    olejek cytrynowy do smaku
    10 jajek
    10 dag rodzynek
    10 dag kandyzowanych owoców
    cukier puder do potrzepania sernika



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kruszonką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wykonanie:ciasto:mąkę przesiać z cukrem pudrem,kakao,proszkiem do pieczenia.Do sypkich składników zetrzeć na grubych oczkach tarki zimną margarynę,dadać śmietanę i jajko .Zagnieść szybko ciasto.Podzielić na 2 części ,włożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1 godz.
    Ser: Twaróg,ugotowane i wystudzone ziemniaki,2 szkl. cukru mielimy 2 razy na drobnym sicie w maszynce do mielenia mięsa.Masło stopić,wystudzić.Oddzielić żółtka od białek.Zmielony ser z cukrem i ziemniakami ucieramy mikserem dodając stopniowo żółtka,następnie powoli wlewamy wystudzone masło ciągle ucierając dodajemy sok wyciśnięty i skórkę startą z cytryny,olejek cytrynowy,następnie makę przesianą z budyniem,rodzynki (sparzone i osączone dobrze na sicie),owoce kandyzowane,mieszamy.Ubijamy na sztywno pianę z białek utrwalając ją 1 szkl. cukru. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
    1 część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki do przygotowanej wcześniej blaszki (wyłozonej papierem do pieczenia ciast).Na ciasto rozprowadzamy przygotowany ser,na ser ścieramy 2 część ciasta na grubych oczkach tarki.Ciasto wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do ok.180-190 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu sernik wyciągamy z blachy dopiero jak wystygnie.
    Sernik posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do sernika możemy dodać również inne bakalie np. suszoną żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować