Sernik z kruszonką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wykonanie:ciasto:mąkę przesiać z cukrem pudrem,kakao,proszkiem do pieczenia.Do sypkich składników zetrzeć na grubych oczkach tarki zimną margarynę,dadać śmietanę i jajko .Zagnieść szybko ciasto.Podzielić na 2 części ,włożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 1 godz.
Ser: Twaróg,ugotowane i wystudzone ziemniaki,2 szkl. cukru mielimy 2 razy na drobnym sicie w maszynce do mielenia mięsa.Masło stopić,wystudzić.Oddzielić żółtka od białek.Zmielony ser z cukrem i ziemniakami ucieramy mikserem dodając stopniowo żółtka,następnie powoli wlewamy wystudzone masło ciągle ucierając dodajemy sok wyciśnięty i skórkę startą z cytryny,olejek cytrynowy,następnie makę przesianą z budyniem,rodzynki (sparzone i osączone dobrze na sicie),owoce kandyzowane,mieszamy.Ubijamy na sztywno pianę z białek utrwalając ją 1 szkl. cukru. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową.
1 część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki do przygotowanej wcześniej blaszki (wyłozonej papierem do pieczenia ciast).Na ciasto rozprowadzamy przygotowany ser,na ser ścieramy 2 część ciasta na grubych oczkach tarki.Ciasto wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do ok.180-190 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. i 15 min. Po upieczeniu sernik wyciągamy z blachy dopiero jak wystygnie.
Sernik posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do sernika możemy dodać również inne bakalie np. suszoną żurawinę.
Komentarze