Sernik z krówkami i orzeszkami

4.5 (184 ocen)

Z całą pewnością jest to najlepszy sernik jaki miałam okazje upiec.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg margaryny
    2.5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    1 szklanka cukru
    30 dag cukierków krówek
    5 łyżek mleka
    25 dag margaryny
    5 jajek
    2 budynie waniliowe
    Dodatkowo:
    15 dag cukierków krówek
    3 łyżki mleka
    8 dag orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z krówkami i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszana z kakao i proszkiem do pieczenia oraz jajko, szybko zagnieść ciasto które schłodzić minimum 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach formy u mnie 36cm na 25 cm i jednym wyłożyć do wcześniej wysmarowanej formy do pieczenia.
  • sernik z krówkami i orzeszkami 2. Masa serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem.
    Cukierki rozpuścić z dodatkiem mleka i po przestudzeniu wymieszać z serem, następnie dodać do margaryny i cały czas ucierając dodać po jednym jajku na koniec wsypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
  • sernik z krówkami i orzeszkami 3. Masę serową wylać na ułożone w formie ciasto i delikatnie przykryć drugim prostokątem.
    Piec w temp. 200st około 60 min, po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić i polać polewą przygotowaną z pozostałych krówek i mleka, wierzch ciasta ozdobić orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować