Sernik z kremem z marakui

  • wyświetlono: 356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dzięki dodatkowi kremu z marakui sernik ma egzotyczny smak.

Cukiereczek
  • 12 porcje
  • 60min

Składniki

• KRUCHE CIASTO:
• 120g mąki,
• 2,5 łyżki cukru,
• 80g masła,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 żółtko,
• MASA SEROWA:
• 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
• 250g mascarpone,
• 2/3 szklanki cukru,
• 1 budyń śmietankowy (40g),
• 1 cukier waniliowy,
• 1 jajko,
• DODATKOWO:
• ½ porcji kremu z marakui

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z kremem z marakui

  • 1. KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.
    Spód tortownicy o średnicy 25-26cm wykładamy papierem do pieczenia tzn. zapinamy obręcz, a papier wypuszczamy na zewnątrz. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nim dno foremki i robimy 2cm rant. Tortownicę możemy wylepić palcami lub ciasto rozwałkować i wyłożyć. Gdyby ciasto bardzo się kleiło to podsypujemy je odrobiną mąki. Tortownicę wkładamy na kilka minut do lodówki do ponownego schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masy serowej nie mieszamy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Wówczas sernik mógłby urosnąć wysoki, a po wyjęciu z piekarnika opaść.
    Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wykładamy masę serową i wyrównujemy ją.
    Ciasto pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
    Na wierzchu serniak rozsmarowujemy krem z marakui.
    Ciasto przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego

Porady

Podaję przepis na krem z marakui:
SKŁADNIKI:
• 150ml miąższu z marakui (około 7-8 owoców),
• 140g cukru,
• 2 jajka,
• 2 żółtka,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 100g masła,
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wbijamy jajka, żółtka, dodajemy cukier. Miksujemy je chwilkę mikserem lub roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy miąższ z mango, sok z cytryny i masło. Mieszamy. Wstawiamy rondelek na mały ogień i masę podgrzewamy często mieszając. Krem podgrzewamy do momentu zagotowania. Krem powinien „zabulgotać”. Powinniśmy otrzymać gęsty krem o gładkiej konsystencji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremsernikWielkanocświętaz krememegzotycznymarakujaBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: Skotka

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem,...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z kremem Speculoos

Aksamitny sernik na ciasteczkowym...

Sernik na zimno z jagodowym kremem

Dodane przez: juchab

Sernik na zimno z jagodowym kremem

Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym

Dodane przez: ewaeu

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki...

W Dniu Babci....babciu , babciu...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt przekładany kremem...

Tort z kremem truskawkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort z kremem truskawkowym

Tort w kształcie serca umili rodzinne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE