Sernik z kratką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszny sernik nadaje się również na święta

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto; 240 g mąki, 160 g masła, 80g cukru, 2 żółtka, jedno roztrzepane żółtko do posmarowania kratki
    Masa serowa;
    1kg twarogu sernikowego(w wiaderku), 100 ml śmietanki 30 %, 4 jajka, 350 g cukru pudru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, jedna łyżeczka cukru wanilinowego,

Sernik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg połaczyć ze smietanką i mąka ziemniaczaną, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym żółtka.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkować cienko ułozyć na spodzie blachy nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 15 min.Następnie wlać masę serową na wierzchu ułozyć kratkę z wałeczków z pozostałej części ciasta. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 60 min w temp 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy