na spód:
2 szkl mąki pszennej
pół masła
1 łyżka cukru waniliowego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtko do posmarowania wierzchu
na sernik:
1,20 kg sera białego półtłustego 3 razy mielonego
8 żółtek
11 białek
2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe na pół litra
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
30 dag masła
szczypta soli
Sernik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
Formę wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę i dodać stopniowo dodawać po jednym żółtku, następnie ser, budynie, proszek do pieczenia i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy.
Masę serową wylać do blaszki z ciastem. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i pociąć radełkiem na cienkie paski. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę. Kratkę posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec 50-60min. w temperaturze 160-170 stopni.
Porady
Do ciasta możemy dodać rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową
Komentarze