sernik z kratką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny sernik według przepisu mojej babci

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na spód:
    2 szkl mąki pszennej
    pół masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    żółtko do posmarowania wierzchu

    na sernik:
    1,20 kg sera białego półtłustego 3 razy mielonego
    8 żółtek
    11 białek
    2 szklanki cukru
    3 budynie śmietankowe na pół litra
    1 łyżka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    30 dag masła
    szczypta soli

Sernik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
    Formę wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę i dodać stopniowo dodawać po jednym żółtku, następnie ser, budynie, proszek do pieczenia i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy.
    Masę serową wylać do blaszki z ciastem. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i pociąć radełkiem na cienkie paski. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę. Kratkę posmarować rozmąconym jajkiem.
    Piec 50-60min. w temperaturze 160-170 stopni.

Porady

Do ciasta możemy dodać rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy