Sernik z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu i łączymy z masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i dociskamy.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy podwójnie zmielony biały ser, ser mascarpone oraz śmietankę. Ucieramy na średnich obrotach miksera, po czym dodajemy bitą śmietanę i budynie śmietankowe. Do masy dajemy przestudzone masło (mieszamy), a następnie pianę ubitą ze szczyptą soli. Całość wylewamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy. Łyżeczką nakładamy konfiturę w kilku miejscach, po czym przeciągamy trzonem np. łyżki w różne strony tworząc wzorki. Sernik przykrywamy folią aluminiową (nie do końca szczelnie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na ok 90 minut (grzałka góra-dół). Po godzinie ściągamy folię, by wierzch sernika lekko się zrumienił. Studzimy najlepiej całą noc w uchylonym piekarniku, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze