Sernik z konfiturą porzeczkową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zapasy konfitury przeznaczyłam między innymi na ten sernik.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm

    Spód:
    200g ciemnych herbatników
    150g masła

    Sernik:
    5 jajek
    700g białego sera
    250g serka mascarpone
    150ml śmietanki 30%
    1 opakowanie bitej śmietany- śnieżki
    2 budynie śmietankowe
    50g roztopionego, przestudzonego masła
    ¾ szklanki cukru kryształu

    Dodatkowo:
    Ok 100g konfitury z czarnej porzeczki
    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu i łączymy z masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i dociskamy.

    Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy podwójnie zmielony biały ser, ser mascarpone oraz śmietankę. Ucieramy na średnich obrotach miksera, po czym dodajemy bitą śmietanę i budynie śmietankowe. Do masy dajemy przestudzone masło (mieszamy), a następnie pianę ubitą ze szczyptą soli. Całość wylewamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy. Łyżeczką nakładamy konfiturę w kilku miejscach, po czym przeciągamy trzonem np. łyżki w różne strony tworząc wzorki. Sernik przykrywamy folią aluminiową (nie do końca szczelnie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na ok 90 minut (grzałka góra-dół). Po godzinie ściągamy folię, by wierzch sernika lekko się zrumienił. Studzimy najlepiej całą noc w uchylonym piekarniku, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować