sernik z kaszą manną

4.5 (156 ocen)

  • 20 min

Przepis tego pysznego ciasta dotarł do mnie prosto ze słonecznej Italii a dokładnie z Neapolu. Tradycyjnie piecze się go w okresie karnawału ale tak naprawdę jest dobry na każdą okazję np.święta, idealnie pasuje na majówkę bądz piknik. Prosty, szybki i tani sposób na sernik ,który zawsze się udaje.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
    500 ml mleka
    500 ml wody
    350 g ricotty lub twarogu
    250 g cukru
    4 jaja
    40 g masła
    16 g cukru waniliowego
    1 pomarańcza
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, mleko wraz ze skórką z pomarańczy i szczyptą soli podgrzewamy tak żeby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie wyjmujemy skórkę z pomarańczy i dodajemy masło. Mieszamy delikatnie aż się roztopi, po czym wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min i studzimy.
  • 2. Całe jajka ubijamy z cukrem,cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dodajemy ricottę i przestudzoną kaszę.Wszystko należy dobrze zmiksować. Jeżeli zamiast ricotty dodajemy twaróg należy go wcześniej zmielić.
  • 3. Masę wlewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. ok. 20 cm) i pieczemy ok 60 minut w 200 C do zarumienienia. Studzimy ok 2 godzin przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy według uznania.

Porady

Po ugotowaniu kaszę najlepiej przykryć bezpośrednio dopasowanym kawałkiem folii spożywczej. Pozwoli to na uniknięcie przysłowiowego "korzucha" na jej wierzchu. Ten sam trik sprawdza się również przy budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować