Serniczek jest kremowy i delikatny, a śliwki dodają mu ciekawego akcentu smakowego i kolorystycznego
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
KARMELIZOWANE ŚLIWKI:
3 duże twarde śliwki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
MASA SEROWA:
50 dag mielonego, gęstego sera z wiaderka*
5 dag miękkiego masła
2 duże jajka*
1 szklanka cukru
mocno czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
aromat rumowy
łyżka soku z cytryny
PONADTO:
10 dag podłużnych biszkoptów
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania – niekoniecznie
* ser i jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Sernik z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę cukru i śliwki.
Obsmażyć je ze wszystkich stron – powinny zmienić kolor i lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne, odstawić do wystudzenia.
2.Dno tortownicy wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, boki wysmarować masłem, na dnie rozłożyć biszkopty.
3.Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło rozetrzeć z 1/2 szklanki cukru, ucierając, pojedynczo dodać żółtka, sok z cytryny i aromat rumowy, miksować kilka minut aż masa zacznie bieleć.
Partiami dodać ser, a następnie skrobię ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno, po trochu dodać 1/2 szklanki cukru i miksować aż się rozpuści.
Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką, całość wyłożyć do tortownicy na biszkopty, wyrównać.
4.Na wierzchu rozłożyć ćwiartki śliwek i lekko wcisnąć je w masę.
Piec około 60 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (mój nie daje się wyłączyć).
Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze