Sernik z kąpieli wodnej w cieście herbacianym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik inaczej – dla smakoszy delikatnego sernika i ciasta o smaku mocnej herbaty, Słodki smak ciasta i niewielki dodatek lekko kwaskowych powideł śliwkowych. Ciasto pracochłonne ale bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o śr. 24 cm
    Tortownica o śr. 20 cm
    Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki(pojemność szklanki 200 ml)
    ¾ szklanki mocnej herbaty
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek dużych cukru
    5 dużych łyżek margaryny –u mnie Kasia
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    Tłuszcz do formy
    2 żółtka
    Składniki masy serowej
    60 dag sera z wiaderka
    5 dużych jajek
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki masła – 10 dag
    1 budyń waniliowy
    1 duża łyżka cukru pudru
    Szczypta soli
    4 łyżki powideł śliwkowych
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z kąpieli wodnej w cieście herbacianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z tłuszczem i cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz skórką z cytryny. Do utartej masy dodawać składniki sypkie, delikatnie mieszać . Na koniec dodać porcjami schłodzoną herbatę, wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, upiec w temp. 180 stopni. Czas pieczenia – 25 minut.
    Żółtka oddzielić od białek, przełożyć do misy robota, dodać cukier i masło –utrzeć na puszystą masę, dodać budyń, ser – wymieszać delikatnie. Białka posolić, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, wymieszać. Do masy serowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie wymieszać. Formę o śr. 20 cm delikatnie natłuścić, wylać ser do szczelnej formy, wyrównać. Szczelną formę wstawić do naczynia z ciepłą wodą – piec w temp. 180 stopni 50 minut. Wysokość wody – ¾ wysokości formy. Upieczony sernik wyjąć delikatnie z wody, wystudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto herbaciane dociąć do śr. sernika, posmarować połową powideł. Delikatnie na ciasto odwrócić sernik, delikatnie docisnąć.

Porady

1.ciasto można przekroić na pół i włożyć upieczony sernik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować