Tradycyjny sernik na spodzie i z kruszonką kakaową.
Składniki:
Składniki na masę serową;
60 dag sera twarogowego
2 jajka + 4 białka ze składników na ciasto
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
pół szklanki mleka
2 łyżki kaszy manny
10 dag rozpuszczonego masła
Sernik z kakaową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy je, na około 10 minut, do zamrażalnika. Jeśli ciasto nie będzie się chciało kleić można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Go miski przekładamy ser, dodajemy jajka, mleko, blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem ( tylko dno). Ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną częśc ścieramy na grubych oczkach tarki i dokładnie wykładamy nim dno. Dociskając. Wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 min.
Komentarze