Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
niepełna szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe (bez cukru )
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karmelki:
1 płaska łyżka masła lub margaryny
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania ciasta
pół puszki gotowej masy kajmakowej (20 dag )
Sernik z kajmakiem i karmelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy cisto,wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm,oprószamy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
2.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtku,ucieramy,dodajemy budynie w proszku,proszek do pieczenia i kajmak i ser,dokładnie ucieramy.
3.Masę serową wykładamy na ciasto.Pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone sernik studzimy.
4.Na upieczony sernik smarujemy masę kajmakową.
5.Na patelni roztapiamy masło z cukrem,cały czas mieszamy do zrumienienia
,następnie masę nakładamy na zwilżoną wodą deskę,formując różne kształty,jeszcze ciepłe zdejmujemy z deski.
Komentarze