Sernik ten jest bardzo wilgotny nie za słodki mimo dodatku kajmaku, z dodatkiem czekolady to bogate połączenie smaków.
2 godz.
Składniki:
20 dag herbatników ( u mnie grahamki)
6 dag masła
10 dag mielonych orzechow włoskich
1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
200 g masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechów laskowych)
3/4 szklanki cukru
kilka kropli ektraktu wanilii
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady +2 łyżki śmietany
Polewa kajmakowa:
200 g kajmaku (pozostała część z puszki)
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Sernik z kajmakiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o śr. 24 cm wyłozyc papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
2.Masło roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. Herbatniki zmiksować blenderem na drobny piasek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
3.Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej ze śmietanką.
4.Ser zmiksować mikserem z cukrem i mąką. Dodawać po jednym jajku miksujac tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać smietankę delikatnie wymieszać.
5.Masę serową podzielić na pół, do jednej połowy dodać masę kajmakową i wyłoćyć na ciasteczka.
6.Roztopioną czekoladę nałożyć na ser.
7.Dodać drugą cześć sera i patyczkiem zrobić esy floresy.
8.Na dolną półkę piekarnika wstawiamy blachę z wodą. Piekarnik nagrzać do temp. 180'C. Na górną półkę wstawić tortownice, po 15 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni i piecz ok. 60 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć zostawiając w nim sernik na kolejne pół godziny . Po tym czasie możemy uchylić drzwiczki i poczekać, aż sernik wystygnie . Schłodzić w lodówce kilka godzin .
9.Polewa kajmakowa: Kajmak przełożyć do rondelka dać śmietankę, podgrzać, zestawić z ognia dodać masło i wymieszać. Wyłożyć na przestygnięty sernik i posypać migdałami. Schłodzić w lodówce kilka godzin .
Komentarze