SERNIK Z KAJMAKIEM I CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Sernik ten jest bardzo wilgotny nie za słodki mimo dodatku kajmaku, z dodatkiem czekolady to bogate połączenie smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 20 dag herbatników ( u mnie grahamki)
    6 dag masła
    10 dag mielonych orzechow włoskich

    1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    200 g masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechów laskowych)
    3/4 szklanki cukru
    kilka kropli ektraktu wanilii
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 tabliczka gorzkiej czekolady +2 łyżki śmietany

    Polewa kajmakowa:
    200 g kajmaku (pozostała część z puszki)
    2 łyżki śmietanki kremówki
    1 łyżka masła

    migdały do posypania





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kajmakiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłozyc papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
  • image-0uice60 2. Masło roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. Herbatniki zmiksować blenderem na drobny piasek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej ze śmietanką.
  • image-24angsn 4. Ser zmiksować mikserem z cukrem i mąką. Dodawać po jednym jajku miksujac tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać smietankę delikatnie wymieszać.
  • 5. Masę serową podzielić na pół, do jednej połowy dodać masę kajmakową i wyłoćyć na ciasteczka.
  • image-0bs8iq3 6. Roztopioną czekoladę nałożyć na ser.
  • 7. Dodać drugą cześć sera i patyczkiem zrobić esy floresy.
  • image-099q623 8. Na dolną półkę piekarnika wstawiamy blachę z wodą. Piekarnik nagrzać do temp. 180'C. Na górną półkę wstawić tortownice, po 15 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni i piecz ok. 60 minut.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć zostawiając w nim sernik na kolejne pół godziny . Po tym czasie możemy uchylić drzwiczki i poczekać, aż sernik wystygnie . Schłodzić w lodówce kilka godzin .
  • image-0yg3i5c 9. Polewa kajmakowa: Kajmak przełożyć do rondelka dać śmietankę, podgrzać, zestawić z ognia dodać masło i wymieszać. Wyłożyć na przestygnięty sernik i posypać migdałami. Schłodzić w lodówce kilka godzin .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować