"Sernik" z jogurtów greckich

4.5 (169 ocen)

Bardzo puszysty niby sernik

Składniki:

  • Składniki spód ciasta : ( blacha 36 cm x 22 cm )

    1,5 szklanki mąki,
    120g masła,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 żółtka.

    Składniki masa jogurtowa : ( w temperaturze pokojowej )

    3 jogurty greckie po 400g,
    8 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    3/4 szklanki stopionego masła,
    2 budynie waniliowe bez cukru,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

"sernik" z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Sernik" z jogurtów greckich 1. Przygotowanie :

    Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wrzuć żółtka. Dokładnie połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i włóż do blachy. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
  • 2.

    Przygotowanie :

    Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami jogurt. Wlej masło oraz wsyp budyń. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Połącz pianę z masą jogurtową. Ciasto wylej na podpieczony spód. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiach od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować