"Sernik" z jogurtów greckich

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto prawie jak sernik. Wilgotne , puszyste !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki spód ciasta : ( blacha 36 cm x 22 cm )

    1,5 szklanki mąki,
    120g masła,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 żółtka.

    Składniki masa jogurtowa : ( w temperaturze pokojowej )

    3 jogurty greckie po 400g,
    8 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    3/4 szklanki stopionego masła,
    2 budynie waniliowe bez cukru,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

"sernik" z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz wrzuć żółtka. Dokładnie połącz składniki i wyrób ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.
  • 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i włóż do blachy. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
  • 3. Przygotowanie :

    Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami jogurt. Wlej masło oraz wsyp budyń. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Połącz pianę z masą jogurtową. Ciasto wylej na podpieczony spód. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piecz przez 60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiach od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować