Sernik z Jogurtem Naturalnym oraz Zapiekaną Polewą ze Śmietany

4.43 (164 ocen)

  • 1 godz. 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny,jedwabisty,puszysty a zarazem tak delikatny,rozpływa się w ustach,uwielbiam takie serniki,koniecznie musisz go zrobić ;-)

  • 1 godz. 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24-26 cm

    Spód ciasteczkowy:

    150 g herbatników możecie dać więcej mniej w zależności jaki gruby spód lubicie
    2,3 łyżki Kasi,u mnie akurat była nutella

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu we wiaderku
    400 g jogurtu naturalnego gęstego(grecki też może być)
    3 jajka
    2 białka
    2 budynie waniliowe po 40 g
    3\4 szkl.cukru
    cukier waniliowy
    0,5 szkl.śmietany kremówki 30 %

    Polewa Śmietanowa:

    200 g kwaśnej śmietany 18 %
    0,5 szkl.śmietany kremówki 30 %
    2,3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    Pół tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.43 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciastka

Sernik z jogurtem naturalnym oraz zapiekaną polewą ze śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z Jogurtem Naturalnym oraz Zapiekaną Polewą ze Śmietany. 1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej!!!

    Dno tortownicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wypuszczając papier na zewnątrz,boki również wyłożyć papierem,ciasteczka wrzucić do blendera wraz z Kasią,blendujemy przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku,na spód tortownicy wysypujemy ciasteczka i uklepujemy dłonią tak aby była równa powierzchnia.
  • Sernik z Jogurtem Naturalnym oraz Zapiekaną Polewą ze Śmietany. 2. Do misy wrzucamy twaróg i jogurt naturalny gęsty i miksujemy na małych obrotach do momentu połączenia,następnie wsypujemy cukier,cukier waniliowy oraz budynie,miksujemy krótko do połączenia składników,wrzucamy po jednym jajku i białka cały czas miksując,na koniec wlewamy śmietanę kremówkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką,wylewamy na spód ciasteczkowy,wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i tak pieczemy przez 15 min.następnie temperaturę obniżamy do 150 C i pieczemy przez godz.Po godz.łączymy składniki polewy śmietanowej,trzeba wszystko dokładnie wymieszać i wylewamy na wierzch sernika,zapiekamy jeszcze przez 15 min.
  • Sernik z Jogurtem Naturalnym oraz Zapiekaną Polewą ze Śmietany. 3. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku,a na noc wkładamy do lodówki,a następnego dnia ścieramy białą czekoladę na tarce i obsypujemy u góry brzegi sernika.

Porady

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku,nie wyciągamy go od razu po upieczeniu żeby nie opadł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować