Sernik z jagodami na ciemnym cieście

4 (1 ocen)

  • 60 min

Ciasto na każdą okazję. Wspaniale wygląda i tak samo smakuje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    80 dag sera białego
    2 jajka
    10 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki budyniu śmietankowego
    1,5 łyżki mąki krupczatki
    1 litr jagód
    Piana:
    6 białek
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jagodami na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażalnika, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (wymiary 22×30 cm).
  • 2. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto na blaszce. Wyrównujemy. Układamy jagody.
  • 3. Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować