Sernik z jagodami na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażalnika, a drugą rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (wymiary 22×30 cm).
2. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto na blaszce. Wyrównujemy. Układamy jagody.
3.Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Komentarze