Ten sernik z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom owocowych słodkości.
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
CIASTO KRUCHE:
1 i 3/4 szkl* mąki
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
500g twarogu trzykrotnie mielonego
5 jajek
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
kilka kropel olejku migdałowego do ciast
150 g jagód
5 moreli
KRUSZONKA:
1 szklanka mąki
pół kostki masła
pół szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
Sernik z jagodami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE: Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wbić żółtka, dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto, gdyby kleiło się do rąk, podsypać mąką. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wylepić dno i boki tortownicy i podpiec ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.MASA SEROWA: Żółtka oddzielić od białek. Twaróg wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem, budyniem i olejkiem migdałowym. Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę i dodać ją do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Na końcu dodać umyte jagody i pokrojone w drobną kostkę morele (wcześniej należy je obrać ze skórki. Jedną z moreli zostawić do kruszonki). Masę serową wylać na podpieczony spód.
3.KRUSZONKA: Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i rozgniatając ją w palcach posypać nią wierzch sernika. Dodatkowo wierzch posypać pokrojoną w kostkę i obraną morelą. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta w trakcie pieczenia.
Komentarze