Sernik z jagodami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mój nowy, sezonowy sernik zawiera jagody i kawałeczki czekolady w postaci drobnych płatków i jest mało słodki, a więc prawie dietetyczny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg sera
    • 1/2 szklanki cukru
    • 200 g śmietanki kremówki 30%
    • 5 jajek
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 100 g czekolady lub płatków czekoladowych
    • 1 szklanka jagód
    Sos jagodowy
    • 1 szklanka jagód
    • 1 mały jogurt
    • 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Sosy

Sernik z jagodami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Okrągłą tortownicę 24 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia.
    • Wymieszać ser ze śmietaną i cukrem mikserem na małych obrotach.
    • Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i płatki czekoladowe i ręcznie wymieszać masę serową z jagodami, wylać do tortownicy..
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
    • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
    • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
    • Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
    Sos jagodowy
    • Zmiksować jogurt z jagodami i cukrem.
    • Podawać pokrojony sernik polany sosem jagodowym.

Porady

Słodycz sernika można regulować słodyczą sosu jagodowego dodając więcej cukru. Do sernika nie nadają się mrożone jagody tylko świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować