sernik z jagodami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

aksamitny i delikatny

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  •  1 kg twarogu mielonego
     1 opakowanie sera mascarpone
     1 litr świeżych jagód
     1 opakowanie ciasteczek kakaowych 240g
     1 cytryna
     1 szklanka cukru
     3 duże jajka
     2 łyżki mąki pszennej
     1,5 tabliczki białej czekolady
     2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Ciastka rozdrabniamy na ”piasek”, mieszamy z roztopionym masłem. Okrągłą blachę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę z ciastek i delikatni dociskamy, całość wstawiamy na pół godz. do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Na dół piekarnika wkładamy dowolną blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Dzięki temu w tracie pieczenia woda będzie parowała w kierunku sernika i stanie się on jeszcze bardziej kremowy. Cytrynę sparzamy we wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg, mascarpone, utartą skórkę z cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i mąkę. Całość miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Masę wykładamy na masę ciasteczkową, a następnie wykładamy równomiernie połowę jagód i delikatnie je dociskamy. Pieczemy przez pierwsze 15-20 min. w temp. 180 st.C, następnie zmniejszamy temperaturę na 140 st.C i pieczemy przez kolejne 30-50 minut. Ostatecznie sernik powinien mieć w miarę sprężystą (nie lejącą) strukturę. Na wystudzony sernik wykładamy drugą połowę jagód i całość polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować