Sernik z jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozdrabniamy na ”piasek”, mieszamy z roztopionym masłem. Okrągłą blachę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę z ciastek i delikatni dociskamy, całość wstawiamy na pół godz. do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Na dół piekarnika wkładamy dowolną blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Dzięki temu w tracie pieczenia woda będzie parowała w kierunku sernika i stanie się on jeszcze bardziej kremowy. Cytrynę sparzamy we wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy twaróg, mascarpone, utartą skórkę z cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i mąkę. Całość miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Masę wykładamy na masę ciasteczkową, a następnie wykładamy równomiernie połowę jagód i delikatnie je dociskamy. Pieczemy przez pierwsze 15-20 min. w temp. 180 st.C, następnie zmniejszamy temperaturę na 140 st.C i pieczemy przez kolejne 30-50 minut. Ostatecznie sernik powinien mieć w miarę sprężystą (nie lejącą) strukturę. Na wystudzony sernik wykładamy drugą połowę jagód i całość polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.
Komentarze