Sernik z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwy sposób na urozmaicenie zwykłego sernika.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego sera (nie z wiaderka)
    6 jajek (żółtka i białka osobno)
    130g cukru pudru
    200ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200g miękkiego masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    300g świeżych jagód
    cukier puder do oprószenia
    Na ciasto:
    2 szklanki mąki
    14dkg margaryny
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki kakao

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną formę. Piekarnik nagrzać do 160C Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną masę i odstawić. W drugiej misce umieścić żółtka, dodać cukier, wanilię, śmietanę i ubić na kogel-mogel. Cały czas ubijając dodawać po łyżce masła, a później po łyżce sera. Na końcu dodać mąkę. Przestać ucierać gdy masa będzie gładka i dodawać po trochu pianę z białek. Delikatnie wymieszać pianę z masą przy pomocy łyżki. Wylać masę na rozwałkowane ciasto na blachę o wymiarach 25x37. Na górę posypać jagodami. Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temp. 160C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy