Sernik z jagodami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT - Wykonanie ; Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc) Żelatynę rozpuszczamy, studzimy. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru,śmietanę z 3 łyżkami c. pudru dodajemy serki homog..Dokładnie mieszamy wszystko razem dodajemy ostudzoną żelatynę i dzielimy na 2 części,do jednej dodajemy umyte ,przebrane jagody i miksujemy , a druga jest jasna. Wylewamy najpierw jasną część na biszkopt i do lodówki żeby stężała .Potem ciemną częśc z jagodami .W środek owoce jagód i znów do lodówki.
Komentarze