Sernik z jabłkami pod kruszonką

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Przepis powstał, gdy wraz z rodziną zastanawialiśmy się czy upiec sernik czy jabłecznik. Łączy on w sobie wspaniałe smaki tych dwóch ciast.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250g margaryny
    • 350g mąki
    • 100g cukru
    Masa serowa:
    • 4-5 dużych jabłek
    • 500g twarogu
    • kubek śmietany
    • 2 jajka
    • 1 budyń
    • cukier do smaku
    • rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jabłkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wymieszać tylko do powstania grudek. ¾ ciasta wyłożyć na formę 20x20cm, lekko uklepać i wstawić formę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić formę do piekarnika na 20 minut do 180 stopni.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na kostkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą, wyłożyć na nie jabłka. Składniki na masę serową wymieszać mikserem i wylać na jabłka.
  • 3. Resztę ciasta pokruszyć na górę sernika jako kruszonkę. Formę wstawić do piekarnika do 170 stopni na 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować