Sernik z jabłkami, kruszonką i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 34x38 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.jabłka-Na ciasto rozkruszyć biszkopciki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok i rozsypać do blaszki. Jabłka posypać brązowym cukrem do smaku.
3.ser-Zmiksować jajka z cukrem i przesianymi budyniami. Dodać ser, jogurt i ekstrakt i ponownie zmiksować ale nie długo. Wylać równomiernie po jabłkach.
4.kruszonka- Pozostawione ciasto rozsypać na serze.
5.Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
6.lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok i rozetrzeć, stopniowo dolewając po troszku gorącej wody. Lukier musi być lejący ale nie za rzadki bo nie zastygnie. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.
Komentarze