Sernik z jabłkami i pianką cynamonową

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik po prostu idealny na jesień...wilgotny ser, jabłka i pianka cynamonowa. Pycha!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3/4 kostki masła
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)

    Masa jabłkowa:
    500 g jabłek (waga po obraniu)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka miodu
    1/4 łyżeczki soli

    Masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku
    2 żółtka
    2 całe jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki mleka

    Pianka cynamonowa:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jabłkami i pianką cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki zagnieść razem. Rozłożyć na prostokątną blaszkę (35cm x 25cm), wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podpiec w 180 stopniach około 10 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć z resztą składników i odrobiną wody. Ostudzić. Wyłożyć na ciasto kruche.
  • 3. Masa serowa:
    Jajka z cukrem ubić. Dodać stopniowo resztę składników. Wyłożyć na masę jabłkową. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posmarować pianką cynamonową. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec sernik jeszcze przez 20 minut.
  • 4. Pianka cynamonowa:
    Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodać cukier. Na samym końcu dodajemy cynamon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować