Sernik z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik urozmaicony kawałkami jabłek ukryty pomiędzy ciastem czekoladowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:

    250 g margaryny
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 szklanka cukru kryształ
    0,5 szklanki wody
    5 jajek
    2 szklani mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    masa serowa:

    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    0,75 szklanki cukru
    125 g margaryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek

    Dodatkowo;

    3 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •    Sernik z jabłkami 1. Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotowujemy. Studzimy.
    Dodajemy jajka ,mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę .
    Połowę ciasta przelewamy do blaszki 32 x 23 cm. Resztę odstawiamy na bok.

    Przygotowujemy masę serową :

    Jajka rozbijamy oddzielając białka.
    Ubijamy je na sztywno.
    Margarynę ucieramy z cukrem.
    Dodajemy kolejno żółtka a następnie ser.
    Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy całość delikatnie z białkami.
  • 2. Na ciasto układamy plastry jabłek.
    Na nie przelewamy masę serową, którą przykrywamy druga warstwą jabłek.
    Resztą ciemnego ciasta polewamy masę serową.
    Wstawiamy do zimnego piekarnika.
    Nastawiamy temp na 200 stopni i pieczemy 70 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować