Sernik z gruszkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kakaowe ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Ser biały mielimy dwukrotnie. Margaryne w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem dodajemy jajka i ser biały. Zmniejszamy obroty dodajemy śmietanę i mąki. Powstałą masę serową wylewamy na czekoladowy spód. Pieczemy najpierw na funkcji dół przez 30 minut następnie 35-45 minut góra dół 180 stopni.
Gruszki obieramy i kroimy na 1- 2cm. paski i podsmażamy na patelni razem z cukrem niezadługo (w zależności od odmiany gruszek) tak aby lekko zmiękły. Gruszki zdejmujemy z gazu odsączamy na sitku powstały sok przelewamy do szklanki. Do miski wsypujemy trzy galaretki gruszkowe zalewamy 2,5 szklankami wrzątku. Do tej galaretki dodatkowo dolewamy sok z gruszek i mieszamy aż będzie zimna i tężejącą. ( W przypadku małej ilości soku dajemy 3 szkl. wrzątku)
Upieczony sernik studzimy do zimna nie wyciągamy z blaszki. Staramy się ściąć lekko przypieczoną górę tak aby gruszki lepiej się przykleiły. Gruszki układamy na zimnym serniku i zalewamy tężejąca galaretkę. Wkładamy do lodówki gdy galaretka całkowicie zastygnie obkrawamy sernik i wyrzucamy go z blaszki.
Komentarze