Sernik z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder i żółtka. Połącz z posiekanym masłem, szybko zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części i chłodź godzinę w lodówce.
2.Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Porcjami dodawaj ser, ubitą kremówkę i proszek budyniowy. Na koniec połącz wszystko delikatnie z ubitymi na sztywną pianę białkami.
3.Połową schłodzonego ciasta wylep blachę (o śr.24/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. Na podpieczony spód wyłóż masę serową. Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w plastry i powtykaj w masę. Ciasto piecz 20 minut w 180 st.
4.Beza: białka (z kruchego ciasta) ubij na sztywną pianę z cukrem. Wyłóż na podpieczony sernik z gruszkami.
5.Na to zetrzyj pozostałe schłodzone ciasto. Piecz jeszcze 40 -50 minut w 160 st. Sernik studź w otwartym piekarniku. Można oprószyć cukrem pudrem.
Porady
sernik wspaniale smakuje z innymi owocami, np.brzoskwiniami, malinami, wiśniami,itp.
Komentarze