Przepyszne ciasto z miodem ,serem,migdałami i soczystymi gruszkami .Pycha!!
2 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto:
15 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag mielonych migdałów
1 jajko
8 dag miodu płynnego
10 dag margaryny(temperatura pokojowa)
0,5 torebki cukru waniliowego
mąka do posypania stolnicy,tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Nadzienie serowe:
0,6 kg sera białego chudego(może być homogenizowany) zmielonego
2 jajka
4-5 łyżek miodu
1 torebka cukru waniliowego
4 gruszki
skórka starta z 1 (wyparzonej ) cytryny
Sernik z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały,mąkę,proszek do pieczenia,jajko ,miód,tłuszcz i cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto ,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.Z 2 jajek oddzielić żółtka.Żółtka,miód,ser,cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny zmiksować dokładnie.Do sera dać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać.Gruszki dokładnie umyć,wytrzeć,przepołowić i oczyścić z gniazd.Każdą połówkę przekroić na 3 części.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć na przygotowaną tortownicę lub formę do tarty,po czym nakłuć widelcem całe ciasto.Na ciasto wyłożyć masę serową i udekorować ja cząstkami gruszek.Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez ok.45 min.
Porady
Do ciasta zamiast samych migdałów można użyć zmielonych orzechów w proporcji pół na pół.
Komentarze