Sernik z gotowanym budyniem

4.46 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Niezwykle delikatny sernik z dodatkiem gotowanego budyniu. Sprawdzony przepis który pochodzi ze starego zeszytu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag maki pszennej
    1 jajko
    10 dag cukru pudru
    12 dag masla
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    7 jajek
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    10 dag masla
    Kilka kropli olejku pomarańczowego
    Skórką pomarańczowa

    Lukier cytrynowy:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Forma: 23/33 cm
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z gotowanym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zarobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  • 2. Jeden budyń ugotować według zaleceń na opakowaniu, po czym na garnek nałożyć folię aluminiową i odstawić do wystygniecia.
  • 3. Masło roztopić i przestudzic. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości po czym dodawać partiami ser, masło, budyń w proszku oraz ugotowany budyń. Ubić pianę z białek i dodawać do sera delikatnie mieszając łyżką, dodać olejek i skórkę pomarańczową.
  • 4. Na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tluszczem zetrzeć na tarku o dużych oczkach ciasto, można je lekko podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut, temp. 180 stopni.
  • 5. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Pieczenie ok. 6 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do godziny aby spokojnie wystygł.
  • 6. Lukier: cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wyłożyć na wystudzone ciasto. Schłodzić, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować