Niezwykle delikatny sernik z dodatkiem gotowanego budyniu. Sprawdzony przepis który pochodzi ze starego zeszytu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto kruche:
20 dag maki pszennej
1 jajko
10 dag cukru pudru
12 dag masla
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
7 jajek
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
10 dag masla
Kilka kropli olejku pomarańczowego
Skórką pomarańczowa
Sernik z gotowanym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zarobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2.Jeden budyń ugotować według zaleceń na opakowaniu, po czym na garnek nałożyć folię aluminiową i odstawić do wystygniecia.
3.Masło roztopić i przestudzic. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości po czym dodawać partiami ser, masło, budyń w proszku oraz ugotowany budyń. Ubić pianę z białek i dodawać do sera delikatnie mieszając łyżką, dodać olejek i skórkę pomarańczową.
4.Na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tluszczem zetrzeć na tarku o dużych oczkach ciasto, można je lekko podpiec w piekarniku przez ok. 15 minut, temp. 180 stopni.
5.Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Pieczenie ok. 6 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do godziny aby spokojnie wystygł.
6.Lukier: cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wyłożyć na wystudzone ciasto. Schłodzić, smacznego.
Komentarze