Sernik z gorzką czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy spód: na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem tortownicę (22 cm średnicy) uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 20 minut.
2.Zabieramy się za ser: W większej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ubijamy, aż do połączenia wszystkich składników. Dodajemy też olejek i chwilkę ubijamy.
3.Dodajemy twaróg, miksujemy, następnie obie mąki i miksujemy jeszcze raz.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
4.Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60-70 minut.
5.Wystudzony sernik polewamy polewą: czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy sernik. Na wierzch wykładamy maliny.
Komentarze