Sernik z gorzką czekoladą i malinami

0 (0 ocen)

Klasyczny sernik z gorzką czekoladą i malinami

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (ja użyłam twaróg w wiaderku firmy Piątnica)
    100 g miękkiego masła
    4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
    250 g cukru pudru
    łyżeczka olejku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    szczypta soli
    +
    CIASTO KRUCHE na spód:
    80 g miękkiego masła
    160 g mąki
    1 żółtko
    40 g cukru pudru
    szczypta soli
    +
    świeże maliny
    40 g gorzkiej czekolady
    5 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z gorzką czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód: na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem tortownicę (22 cm średnicy) uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 20 minut.
  • 2. Zabieramy się za ser: W większej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ubijamy, aż do połączenia wszystkich składników. Dodajemy też olejek i chwilkę ubijamy.
  • 3. Dodajemy twaróg, miksujemy, następnie obie mąki i miksujemy jeszcze raz.
    Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  • 4. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60-70 minut.
  • 5. Wystudzony sernik polewamy polewą: czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy sernik. Na wierzch wykładamy maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Maliny Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować