sernik z gorącym musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mokry, ciężki, bez spodu, bardzo aromatyczny. O lekkim posmaku cytryny. Polany gorącym musem truskawkowym smakuje bajecznie. Koniecznie musicie spróbować!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na sernik:
    1200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
    125 g masła
    5 jajek
    1 budyń kokosowy
    4 łyzki kaszy manny
    40 dag cukru
    skórka świeżo otarta z cytryny
    na mus truskawkowy:
    300 g truskawek mrożonych lub świezych
    2 łyżki cukru
    ekstrakt waniliowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z gorącym musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać powoli ser. Wsypać proszek budyniowy i mannę. Wlać roztopione masło i wsypać skórkę cytrynową. Zmiksowac. Z białek ubic piane i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Przelać do formy o boku 24 cm i piec około 90 minut w 180*C. (dlatego tak długo, bo piekłam w kąpieli wodnej). Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, po czym przenieść do lodówki, najlepiej na noc.
  • 2. Truskawki zagotować z cukrem, dodać waniliowy ekstrakt i zmiksować. Gorącym sosem polewać sernik bezpośrednio przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować