Sernik z galaretką ze śliwek

4.98 (194 ocen)

  • 3 godz.

Słodki, aksamitny ser i do tego gruba warstwa śliwkowej galaretki o wyrazistym, delikatnie kwaskowym smaku. Idealne połączenie smaków w cieście na jesienny deser. To ciasto świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, na rodzinnym przyjęciu, a także na zwykły dzień.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka kukurydziana – 50 g
    mąka krupczatka – 350 g
    jajko – 1 sztuka
    masło – 250 g
    cukier puder – 100 g
    proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

    MASA SEROWA:
    ser – 750 g
    mascarpone – 250 g
    mąka kukurydziana – 1 łyżka
    mąka pszenna – 3 łyżki
    jajka – 4 sztuki
    cukier puder – 1 szklanka

    GALARETKA ZE ŚLIWEK:
    śliwki - 1,5 kg
    cukier - 3/4 szklanki
    żelatyna – 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Sernik z galaretką ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: składniki ciasta kruchego najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę czy inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
  • 3. MASA SEROWA: ser dwa razy zmielić w maszynce. Dodać mascarpone, cukier puder, obie mąki i krótko zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, każdorazowo krótko miksować. Na dno piekarnika wstawić blaszkę wypełnioną wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczony kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 100 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 4. GALARETKA ZE ŚLIWEK: śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do rondla z nieprzywierającym dnem, zasypać cukrem i gotować, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzać śliwkowe puree, zdjąć z ognia, wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę śliwkową wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować