Sernik z frużeliną z truskawek i jagód

4.5 (199 ocen)

Lepszego ciasta na lato nie jadłam, lepszego sernika z owocami nie jadłam. Idealne połączenie kremowej, słodkiej masy serowej i przepysznej masy owocowej, a wszystko pod chrupiącą kruszonką.

Składniki:

  • CIASTO NA SPÓD:
    mąka - 3 szk.
    cukier puder - 1/2 szk.
    masło - 250 g
    żółtka - 4 szt.
    jogurt naturalny - 1 łyżka

    MASA SEROWA:
    twaróg sernikowy – 1 kg
    mascarpone – 250 g
    jajka – 4 szt.
    budyń waniliowy – 1 op.
    cukier puder - 1/2 szk.
    pasta z wanilii – 2 łyżeczki

    MASA OWOCOWA:
    pokrojone truskawki - 800 g
    jagody – 100 g
    sok z 1/2 cytryny
    mąka ziemniaczana – 5 łyżek
    cukier kryształ – 1/2 szk.
    woda – 1 /3 szk.

    KRUSZONKA:
    mąka krupczatka – 1 szk.
    cukier puder -1 szk.
    masło – 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Sernik z frużeliną z truskawek i jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA OWOCOWA: jagody i pokrojone truskawki przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści, a owoce puszczą trochę soku. Zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Energicznie mieszając ponownie zagotować. Rondel zestawić z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. CIASTO NA SPÓD: wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • 3. Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć papierem do pieczeni, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier i kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. MASA SEROWA: do misy miksera przełożyć oba sery, wsypać cukier i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać pastę z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować.
  • Sernik z frużeliną z truskawek i jagód 5. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na to wyłożyć masę owocową, najlepiej jest to zrobić delikatnie wykładając łyżką.
    Składniki kruszonki rozgnieść palcami tworząc grudki i rozsypać je na warstwę owocową.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

*ciasto najlepiej jest zacząć od przygotowania masy owocowej, którą następnie musimy całkowicie wystudzić *ciasto kroić dopiero jak będzie zupełnie zimne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować