Sernik z frużeliną wiśniową i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wydrylować, przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. Owoce zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, wlać do gotujących się owoców i energicznie mieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy więcej maki ziemniaczanej jeżeli jest za gęsta dodajemy trochę wody. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbić jajka i dodać posiekaną margarynę. Zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej odrobiną bułki tartej o wymiarach 40x24. Piec 15 minut w temperaturze 180C. Druga część ciasta włożyć do zamrażalnika.
2.Ser zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do sera dodać mascarpone, oba cukry i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Na wystudzony spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Następnie wyłożyć delikatnie frużeliną wiśniową. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Komentarze