Sernik z dynią i olejkiem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie puszysty i bardzo wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1kg sera z wiaderka
    - 5 jajek
    - 1szkl cukru
    - 1 op cukru waniliowego
    - 80g masła
    - 300g puree z dyni
    - olejek pomarańczowy
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 100ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z dynią i olejkiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Masło utrzeć z cukrami. Dodać żółtka i ucierać do białości.
    Następnie partiami dodawać ser z wiaderka , a na zakończenie puree z dyni.
    Do masy dodajemy resztę składników: kilka kropli olejku pomarańczowego, mąki i śmietankę.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
  • 2. Masę przelać do tortownicy (26cm lub 24cm), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170'C z funkcją góra-dół przez ok. 80min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Przed krojeniem warto dłużej schłodzić w temperaturze pokojowej, gdyż sernik jest bardzo wilgotny i ciężko go będzie pokroić.

Porady

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Puree można użyć gotowe z puszki lub zrobić samemu- dynię obrać ze skórki, pokroić w paski i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć z wierzchu folią i piec w temperaturze 180'C przez ok . 1,5 - 2h w zależności od grubości i ilości dyni. Odlać powstałą wodę, ostudzić i blenderem zrobić papkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować