Pyszny , puszysty i szybki w wykonaniu sernik idealny jesienna porą.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
200g herbatników
90g masła
opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego - ser z wiaderka na sernik
0,5 kg puree z dyni
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego najlepiej bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
150g cukru
Opcjonalnie rodzynki/płatki migdałowe
1.Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno np za pomocą blendera.
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek. Ewentualnie dodać cynamon. Całość wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
2.Ser zmiksować z puree z dyni na jednolitą masę. Następnie dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować na jednolitą masę - miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Opcjonalnie można dodać rodzynki/ płatki migdałowe.Tak przygotowaną masę wylać na zastygnięte herbatniki .
3.Sernik piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na całą noc.
Sernik można polać polewą czekoladową, bądź opruszyć pudrem. Smacznego :)
Komentarze