Sernik z drażetkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto nie tylko przepięknie wygląda, jest też bardzo smaczne.

Składniki:

  • Ciasto: 1 kg twarogu
    ● 8 jajek
    ● 40 dag cukru pudru
    ● 25 dag masła
    ● 4 dag kaszy manny
    ● 1,5 dag mąki ziemn.
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 10 dag rodzynek
    ● 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
    Masa czekoladowa:
    ● tabliczka mlecznej czekolady
    ● 250 ml kremówki
    Oraz: 2 op. kolorowych drażetek
    ● batony czekoladowe (ilość zależy od obwodu tortownicy)
    ● wstążka do dekoracji

Sernik z drażetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy, stopniowo dodając twaróg. Miksujemy z żółtkami, kaszą, mąką i proszkiem, namoczonymi, osączonymi rodzynkami, olejkiem i białkami. Wlewamy do tortownicy (śr. 25 cm). Pieczemy 30 minut w 170 °C.
  • 2. Masa: do zagotowanej kremówki dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, studzimy. Smarujemy wierzch i boki ciasta.
  • 3. Połówkami batonów obkładamy sernik i przewiązujemy wstążką. Wierzch posypujemy drażetkami, lekko dociskamy.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Wszystkie produkty do sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto lepiej się upiecze i nie popęka. ● Czekolada rozpuści się równomiernie i nie przypali, jeśli umieścimy ją w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy