Sernik z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD :
Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
2.SERNIK :
Cukier utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodaj przetarte przez sito ziemniaki i ser. Dokładnie połącz składniki. Wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu połącz masę z ubitą pianą z białek. Masę serową przelej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Sernik piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut. Ostudź ciasto przy lekko otwartych drzwiach od piekarnika.
Po ostudzeniu sernik posmarowałam tężejącą truskawkową galaretką. Ciasto włożyłam do lodówki na całą noc.
Komentarze