Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

  • wyświetlono: 162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Po powrocie z urlopu od razu zauważyłam pełno dojrzałych czereśni w ogrodzie. Na pierwszy ogień proponuję sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu. Wilgotny, kremowy z mnóstwem czereśni! Po prostu pyszny!

Kuchnia Marty
  • 120min

Składniki

Składniki na spód:
◦80 g masła
◦220 g herbatników
◦1-2 łyżki miodu

Składniki na masę serową:
◦500 g wydrylowany czereśni (ok. 700 g z pestkami)
◦400 g cukru pudru
◦800 g twarogu tłustego
◦1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
◦3 jajka
◦2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
◦skórka otarta z 1 pomarańczy
◦150 g śmietany kremówki 36% gęstej (w kubeczku takim jak kwaśna śmietana)
◦1 łyżka maślanki
◦sok z ½ pomarańczy
◦szczypta kardamonu

Dodatkowo:
◦1 garść całych czereśni
◦cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cm i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.

    Przygotowanie nadzienia:
    Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.

    Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiserniksernik z czereśniamiSernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Komentarze

Podobne przepisy

image-05c418j

Dodane przez: Alex M

Sernik z nutellą i kremem z pomarańczy

Słodziutki sernik śmietankowo-czekoladowy,...

Murzynek z pomarańczową nutą

Dodane przez: justi2401

Murzynek z nutką pomarańczy

Mocno czekoladowy, mokry murzynek...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną

Dodane przez: edytaha

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem...

Ciasto jest smaczne zarówno na...

biszkopt z czereśniami i galaretką

Dodane przez: aniak

Biszkopt z czereśniami i galaretką

Polecam pyszne i mało pracochłonne...

szarlotka z anyżem i kardamonem

Dodane przez: joanna1974

szarlotka z anyżem i kardamonem

szarlotka najlepiej smakuje mi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE