Sernik z czekoladą i czereśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Naszła mnie chętka na swojski serniczek, a że chętnych było więcej więc zrobiłam dużą blachę. Nadziałam go ciemnymi morelami aby nadać mu trochę owocowego posmaku i na wierzch dołożyłam czereśnie z syropu, które też sama wcześniej robiłam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 wiaderka twarogu po 1kg
    200 g miękkiego masła
    12 jajek
    2 szklanki cukru kryształu + cukier z wanilią
    4 budynie waniliowe bez cukru
    200 g ciemnych moreli suszonych na słońcu
    100 g czekolady mlecznej + 100 g gorzkiej +100 ml. słodkiej śmietanki lub mleka
    1 słoik kandyzowanych czereśni na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z czekoladą i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, do żółtek wsypać oba cukry i ucierać na gładką masę, w trakcie dodawać porcjami masło, później twaróg.
    Do masy twarogowej wsypać budynie i wymieszać, następnie dodać pokrojone morele.
    Ubitą na sztywno pianę z białek wmieszać delikatnie w twaróg, wylać na wcześniej wysmarowaną i wyłożoną papierem blachę.
    Wstawić do gorącego piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 170 stopni, później zmniejszyć do 150 stopni i pozostawić na dalsze 30-40 minut.
    Po upieczeniu zostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach przynajmniej na godzinę.
    Czekolady połamać, rozpuścić je w kąpieli wodnej, w trakcie dodając śmietankę.
    Na gotowy przestudzony sernik wylać polewę i rozsmarować równomiernie, wierzch obłożyć czereśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować