To jest mój numer jeden wśród serników: aksamitny i kremowy. Sekret tego ciasta tkwi w serze, który robi się samodzielnie w domu z mleka, śmietany i jajek.
3 godz.
Składniki:
2 litry mleka (ja użyłam takiego w woreczkach 3,5% tł.)
1 litr śmietany 18% tł.
6 jajek
300 g cukru
300 g bardzo miękkiego masła
2 duże cukry waniliowe
opakowanie podłużnych biszkoptów
około 150 g czekolady mlecznej
100 g migdałów w słupkach
3-4 łyżki dżemu cytrynowego
2 łyżeczki żelatyny
metrowa gaza
Sernik z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko gotujemy w dużym garnku. Do gotującego się mleka wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami. Całość ogrzewamy na wolnym ogniu często mieszając, aż zrobi się ser, czyli takie twarde grudki. Średnio trwa to około 1-1,5 godziny. Po tym czasie garnek odstawiamy na chwilę, aby ser niego przestygł, a następnie jeszcze ciepły odcedzamy nad sitkiem wyłożonym gazą złożoną na pół. Gazę związujemy, tak aby z sera utworzyć kulę, wieszamy go na kranie do ocieknięcia na minimum 1 godzinę. Po tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie po kawałku dodajemy zrobiony ser i dalej ucieramy. Czekoladę kroimy w kostkę i razem z migdałami dodajemy do serowej masy. Całość dokładnie mieszamy. Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i wykładamy nimi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Na biszkopty wylewamy masę serową i wygładzamy ją wierzchu. Tortownicę wkładamy do lodówki. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy z dżemem cytrynowym. Dżem cytrynowy z żelatyną rozprowadzamy cienką warstwą na wierzchu masy serowej. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Dżem cytrynowy można zamienić na inny smak lub na dowolną galaretkę.
Komentarze