SERNIK Z CIASTEM "SZKLANKOWYM"

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto podpatrzyłam na grupie w FB. Postanowiłam wykorzystać go w serniku, lecz niektóre składniki zmieniłam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -1 szklanka jajek (u mnie 5 szt.)
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1 szklanka mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka mleka w proszku
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka kefiru
    -1 szklanka oleju

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -5 jajek
    -1 szklanka cukru
    -2 budynie wiśniowe
    -330 ml.śmietanki 30 %

    LUKIER MALINOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -ok.2 łyżek soku malinowego
    -ok.3 łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto

Sernik z ciastem "szklankowym" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK Z CIASTEM "SZKLANKOWYM" 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i mlekiem w proszku. Mieszać dolewając kefir a na koniec olej. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.
  • SERNIK Z CIASTEM "SZKLANKOWYM" 2. masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem, potem serem.Wymieszać budynie ze śmietanką i dodać do sera i zmiksować. Lać pasami do blaszki na ciasto w poprzek.
  • SERNIK Z CIASTEM "SZKLANKOWYM" 3. Łyżką poprzeciągać raz w górę a raz w dół w odstępach w całej blaszce.
  • SERNIK Z CIASTEM "SZKLANKOWYM" 4. Piec ok.1 godz. w 175 *C.
  • SERNIK Z CIASTEM "SZKLANKOWYM" 5. lukier-Rozetrzeć puder z sokiem i gorącą wodą, na lejącą papkę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować