Waniliowy sernik z chrupiącą kruszonką

  • wyświetlono: 1206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik w połączeniu z mega chrupiącą kruszonką :)

joanna30

Składniki

Sernik:
1kg waniliowego sera z wiadereczka
4 jajka
25 dag cukru
2 budynie waniliowe
czubata łyżka kakao


Kruszonka:
5 dag margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
10 dag mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 garści płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania przepisu:

Waniliowy sernik z chrupiącą kruszonką

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać ser i budynie. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  • 2. Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Po ok 20 minutach pieczenia rozkruszyć na sernik.
  • 3. Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia. Na środek kłaść na przemian po 2 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta. Piec 50 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszyć na 160 i piec jeszcze ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze na 15 minut. Ściągnąć obręcz tortownicy.
  • 4. Sernik ostudzić. Najlepszy jest na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikkruszonkabiały ser

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na kruchym kakaowym spodzie z kruszonką

Dodane przez: jolantagłówka

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

Pyszne, rozpływające się w ustach...

gotowe

Dodane przez: ziutula

sernik anielski ze śliwkami, nutą kokosu...

sernik jest delikatnie puszysty,...

sezamowa szarlotka

Dodane przez: PiernikowaChata

Sezamowa szarlotka z chrupiącą kruszonką

Wymyśliłam to ciasto całkiem przypadkowo...

Sernik waniliowy z truskawkową pianką

Dodane przez: Alex M

Sernik waniliowy z truskawkami

przepyszne połączenie

image-287j2tq

Dodane przez: elapolo

Sernik z kakaową kruszonką

Tradycyjny sernik na spodzie i...

image-1eckkp2

Dodane przez: aneczka1990

Sernik z kruszonką

Serniki często goszczą na stole...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE