Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie

0 (0 ocen)

Nietuzinkowy sernik z serka wiejskiego. Smakowo idealnie dobrany. Fakt, przy wykonaniu ciasta trzeba się nieco więcej napracować, za to efekt rekompensuje zadany sobie trud.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich
    ¼ szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1 szklanka słonecznika łuskanego w karmelu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg serka wiejskiego 5% tłuszczu
    200 g śmietanki 30%
    4 jajka
    300 g chałwy waniliowej
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)

    Galaretka:
    3 szklanki wrzącej wody
    6 kopiastych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 – 3 kopiaste łyżeczki cukru
    5 łyżeczek żelatyny wieprzowej (30 g) + 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść.
  • Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie 2. Masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min (180 st. C).
  • Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie 3. Serek wiejski, śmietankę, jajka oraz chałwę umieścić w wysokim naczyniu, a następnie zblendować. Wsypać oba opakowania proszku budyniowego i dokładnie wymieszać.
  • Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie 4. Masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto.
  • Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie 5. Piec ok. 50 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie 6. Kawę i cukier rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, po czym wystudzić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. Mieszankę podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy (nie gotować), stale mieszając. Żelatynę wymieszać z kawą. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować