Nietuzinkowy sernik z serka wiejskiego. Smakowo idealnie dobrany. Fakt, przy wykonaniu ciasta trzeba się nieco więcej napracować, za to efekt rekompensuje zadany sobie trud.
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki płatków owsianych górskich
¼ szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
1 szklanka słonecznika łuskanego w karmelu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg serka wiejskiego 5% tłuszczu
200 g śmietanki 30%
4 jajka
300 g chałwy waniliowej
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)
Sernik z chałwą i kawową galaretką na owsiano - słonecznikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść.
2.Masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min (180 st. C).
3.Serek wiejski, śmietankę, jajka oraz chałwę umieścić w wysokim naczyniu, a następnie zblendować. Wsypać oba opakowania proszku budyniowego i dokładnie wymieszać.
4.Masę wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto.
5.Piec ok. 50 min (180 st. C). Wystudzić.
6.Kawę i cukier rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, po czym wystudzić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. Mieszankę podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy (nie gotować), stale mieszając. Żelatynę wymieszać z kawą. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Pozostawić do całkowitego zestalenia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze