Sernik z budyniem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik smakuje wyśmienicie i jest moją atrakcją kulinarną :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna ( składniki na ciasto): 250 gramów
    - masło: 150 gramów
    - śmietana 18%: 100 mililitrów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 4 łyżki
    - biały ser ( składniki na masę): 500 gramów
    - masło: 150 gramów
    - budyń śmietankowy: 3 sztuki
    - cukier: 150 gramów
    - tłuszcz ( do foremki): 1 łyżka
    - kolorowa posypka (do dekoracji): 3 łyżki
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - cukier ( składniki na polewę): 100 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ze składników na ciasto zagniotłam ciasto i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
  • 2. Biały ser zmieliłam w maszynce, dodałam ugotowany i ostudzony budyń, łyżkę kaszy manny, roztopione i lekko chłodne masło. Miksowałam mikserem masę do chwili otrzymania gładkiej konsystencji.
  • 3. Dno i boki foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyłam rozwałkowanym ciastem.
  • 4. Masę serową rozłożyłam delikatnie na cieście.
  • 5. Sernik wstawiłam do gorącego piekarnika na około 45 minut w temperaturze 180 C.
  • 6. W garnuszku przygotowałam polewę: cukier wymieszałam z łyżką kakao, sokiem i dokładnie mieszałam na małym ogniu do powstania gładkiej polewy.
  • 7. Po ostudzeniu sernik polałam polewą i posypałam zmielonymi orzechami włoskim i kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować