Sernik z brzoskwiniami z bezą z makiem

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto zrobiłam już po raz trzeci. Uwielbiam go, bo ma wszystko co świąteczny wypiek powinien mieć. Ser, mak, bezę, kruche ciasto, owoce.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Ciasto kruche kakaowo piernikowe:

    400 g mąki pszennej lub krupczatki

    200-220 g zimnego masła

    4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam trzcinowy)

    4 żółtka ( białka wykorzystane zostaną do bezy)

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao i jedna przyprawy do piernika



    Beza makowo- kokosowa:

    4 białka

    szczypta soli

    150 gram drobnego cukru (dawałam puder bo nie miałam drobnego)

    100 g maku suchego

    80 g wiórków kokosowychMasa serowa:

    750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie ( dziś próbuję nową firmę, bo ma najlepszy skład, czyli sam ser twarogowy, ale zobaczymy)

    100 ml śmietanki 30% lub 36%

    2 jaja

    50 gram masła

    150 g cukru pudru

    3 łyżki budyniu waniliowego

    1 małe opakowanie cukru wanilinowego

    1 łyżeczki skórki z pomarańczy

    2 słoiki lub puszki i brzoskwiń w syropie (razem było ok. 12 sztuk połówek brzoskwiń)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami z bezą z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto kruche wyrobić ręcznie: mąkę wysypać na stolnicę, zrobić kopczyk, dodać kakao, przyprawę do piernika, sól, cukier i żółtka. Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zagnieść ciasto. Kulę podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na godzinę.

    Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki ciasto i zetrzeć jedną część na tarce na dużych oczkach na spód blaszki, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć dłonią. Podpiec przez około 12 minut w temperaturze 180º C. Wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić. Nie musi być zimne.

    Zetrzeć drugą część ciasta do miski i schować do lodówki.

    2. Kiedy ciasto się podpieka, odsączyć brzoskwinie z syropu na sicie i pokroić w kostkę.

    3. Ubić z białek pianę ze szczyptą soli. Po ubiciu na sztywno dodawać po łyżce cukru pudru aż do skończenia. Na koniec wsypać wiórki i mak. Wymieszać.

    Wypukać mieszadło miksera, założyć ponownie na mikser i zacząć robić masę serową.

    4. Masło utrzeć z cukrem, (dodałam jeszcze trochę masła, bo cukru było więcej, dodałam ok. 1 łyżki masła) z cukrem waniliowym i ze skórką. Potem dodać ser, wlać śmietankę, wbić jajka, dodać budyń i skórkę. Bardzo krótko miksować na małych obrotach do połączenia się składników.

    5. Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie przelać masę serową i wyrównać wierzch szkatułą. Następnie na masę serową wyłożyć bardzo delikatnie, nakładając łyżką warstwę bezy makowo – kokosowej i rozprowadzić na całej powierzchni. Wierzch przykryć drugą częścią ciasta startego wcześniej na tarce wyjęty z lodówki.

    Piec około 60 – 70 minut w temperaturze 175 º C. Po wycięciu z piekarnika, wystudzić i schłodzić. Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować