sernik z brzoskwiniami wg Ewy

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Od lat to ciasto piekę na niskim biszkopcie, który idealnie pasuje do delikatnego smaku sera z aromatem brzoskwiń

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    2 średnie jaja
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu półtłustego
    8 jaj
    250 gram stopionego, schłodzonego masła
    1 szklanka cukru (do pełnej szklanki dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
    3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( łącznie 120 gramów)
    1 puszka brzoskwiń
    ewentualnie cukier puder do posypania z wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z brzoskwiniami wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, jaja wyjąc na około 3 godziny przed pieczeniem.

    Ciasto biszkoptowe.
    Jaja całe ubić z cukrem na puszysty krem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować ją z kremem jajecznym.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką, wylać na nią biszkopt delikatnie rozprowadzić ją w formie ( robiłam to przechylając tortownicę). Zapiec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na złoto, u mnie około 15 - 20 minut, biszkopt schłodzić.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.




    Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Masę żółtkową stopniowo dodawać do sera, ucierać, następnie dodać budynie, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać kawałki brzoskwiń i delikatnie wymieszać.

    Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym do 170 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 40 - 45 minut (ja piekłam około 55 minut i sernik delikatnie pękł mi w jednym miejscu, także piekłam za długo).

    Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez około 30 minut, następnie uchylić drzwiczki lekko, pozostawić tak sernik przez około godzinkę, następnie wyjąc na blat, potem schłodzić w lodówce.

Porady

Ciasto wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed zaserwowaniem, będzie bardziej delikatny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować