Sernik z brzoskwiniami pod wiśniową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 3,5 szklanki mąki tortowej, proszku do pieczenia, szczypty soli, cukru pudru, 1 kostki Kasi oraz 5 żółtek wyrabiamy ciasto.
2.Dzielimy na dwie części i większą częścią wylepiamy blaszkę o wym. 24x32 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, natomiast mniejszą część owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
3.W tym czasie odsączamy brzoskwinie na sicie, kroimy na ćwiartki lub mniejsze części. Następnie z wiaderka sera, szklanki cukru, 1 budyniu, kostki KASI, 2 jajek i cukru waniliowego ucieramy jednolitą masę:)
4.Następnie ubijamy pianę z 5 białek, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru i na koniec kisiel wiśniowy.
5.Na foremkę wyłożoną większą częścią ciasta wylewamy masę serową, następnie kładziemy pokrojone brzoskwinie, wylewamy na to "puch wiśniowy" i na koniec trzemy zamrożoną część ciasta na tarce o grubych oczkach.
6.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny.
7.Po wyjęciu z piekarnika, wykonujemy polewę tj.: 2 łyżki margaryny KASIA 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru wkładamy do rondelka i roztapiamy na słabym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą.
8.Po ostudzeniu sernika, polewamy sernik polewą i po stężeniu posypujemy kokosem.
Komentarze