SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POD WIŚNIOWĄ PIERZYNKĄ

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Mój kolejny ulubiony sernik tym razem z brzoskwiniami.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1 kostka margaryny KASIA

    3 1/2 szklanki mąki pszennej

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    3 łyżki cukru pudru

    5 żółtek

    MASA SEROWA:

    1 margaryna KASIA

    2 jajka

    1 szklanki cukru

    1 kg sera zmielonego

    1 budyń waniliowy

    cukier waniliowy

    BEZA:

    5 białek

    3/4 szklanki cukru

    1 kisiel wiśniowy

    POLEWA:

    2 łyżki KASI

    2 łyżki wody

    2 łyżki kakao

    4 łyżki cukru

    DODATKOWO:

    duża puszka brzoskwiń

    3 łyżki kokosu do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele Ser

Sernik z brzoskwiniami pod wiśniową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 3,5 szklanki mąki tortowej, proszku do pieczenia, szczypty soli, cukru pudru, 1 kostki Kasi oraz 5 żółtek wyrabiamy ciasto.
  • 2. Dzielimy na dwie części i większą częścią wylepiamy blaszkę o wym. 24x32 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, natomiast mniejszą część owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
  • 3. W tym czasie odsączamy brzoskwinie na sicie, kroimy na ćwiartki lub mniejsze części. Następnie z wiaderka sera, szklanki cukru, 1 budyniu, kostki KASI, 2 jajek i cukru waniliowego ucieramy jednolitą masę:)
  • 4. Następnie ubijamy pianę z 5 białek, stopniowo dodając 3/4 szklanki cukru i na koniec kisiel wiśniowy.
  • 5. Na foremkę wyłożoną większą częścią ciasta wylewamy masę serową, następnie kładziemy pokrojone brzoskwinie, wylewamy na to "puch wiśniowy" i na koniec trzemy zamrożoną część ciasta na tarce o grubych oczkach.
  • 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika, wykonujemy polewę tj.: 2 łyżki margaryny KASIA 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru wkładamy do rondelka i roztapiamy na słabym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą.
  • 8. Po ostudzeniu sernika, polewamy sernik polewą i po stężeniu posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Kokos Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować