Dawno nie piekłam sernika,sernik otulony kakaowym ciastem z dodatkiem brzoskwiń jest bardzo smaczny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Ciasto:
2,5 szkl.mąki pszennej
pół szkl.cukru kryształu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany
1 żółtko
250 g masła lub margaryny
Masa Serowa:
1 kg sera z wiaderka
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
200 g serka homogenizowanego
200 g kwaśnej śmietany 18 %
2 budynie waniliowe po 40 g
70 g masła lub margaryny
Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części,zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika na 30-45 min.tak,aby można było je swobodnie zetrzeć na tarce.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce pierwszą część ciasta,uklepujemy palcami i wstawiamy do piekarnika na 15-20 min.pieczemy w temp.180 C,pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę serową powinny być w temp.pokojowej.
Masło roztopić w mikrofali i odstawić do przestygnięcia.
2.Brzoskwinie,umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
3.Jajka wrzucić do misy miksera wraz z cukrami i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru,cały czas miksując dodawać twaróg,serek homo,oraz śmietanę,wsypać proszek budyniowy,wlać letnie rozpuszczone masło,całość krótko zmiksować
4.i wylać na przestudzone ciasto,na wierzch wyłożyć kawałki brzoskwiń,
5.na brzoskwinie zetrzeć pozostałą część ciasta
i wstawić do piekarnika,piec w temp.180 C ok.1 godz.
Upieczony sernik pozostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.
Porady
Zamiast brzoskwiń można dać inne owoce,lub zrobić bez.
Komentarze